Predlog za obravnavo diskriminacije lahko oddate v pisni obliki v slovenskem jeziku. Če ne govorite slovensko, lahko kontaktirate Zagovornika (080 81 80) in prosite za pomoč pri izpolnjevanju obrazca.

Oblika

Prijave diskriminacije ni potrebno oddati v določeni obliki. Na spletu je na voljo vzorčni obrazec, ki vam lahko pomaga vašo prijavo bolje strukturirati.
Prenesi obrazec.

Jezik

Zagovornik posluje v slovenskem jeziku. Vzorčni obrazec je na voljo tudi v angleščini, italijanščini in madžarščini, ampak mora biti izpolnjen v slovenščini. Če ne govorite slovensko, lahko kontaktirate Zagovornika (080 81 80) in prosite za pomoč pri izpolnjevanju obrazca. 

Vsebina

V vaši prijavi morate navesti:
  • vaše osebno ime ali ime vašega podjetja, naslov in kontaktne podatke
  • ime storilca in njegov naslov (če vam je znan)
  • opis, kaj se vam je zgodilo, okoliščine diskriminacije
  • imena in kontaktne podatke morebitnih prič
  • podpis
Prijava je lahko anonimna. V tem primeru vam ni treba navesti vaših osebnih podatkov in se podpisati.
Ni treba, da je prijava napisana v pravno pravilnem jeziku ali da se sklicuje na člene zakonov, mora pa biti jasna in razumljiva. Poskusite pisati le o dejstvih in vprašanjih, ki se nanašajo na diskriminacijo, katere ste bili deležni. 

Naslov

Prijavo pošljite na naslednji naslov:
Zagovornik načela enakosti
Železna cesta 16
1000 Ljubljana
Slovenija
ali
gp@zagovornik-rs.si

Pravna pomoč

Za prijavo Zagovorniku ne potrebujete pravne pomoči. Postopek je brezplačen in neformalen, zato v Sloveniji niste upravičeni do brezplačne pravne pomoči za pripravo prijave.
Če niste prepričani, ali ste (bili) žrtev diskriminacije, lahko pred vložitvijo prijave pokličete (080 81 80) ali obiščete pisarno Zagovornika načela enakosti, ki ima uradne ure vsak delovni dan od 10. do 12. ure, ob sredah tudi od 15. do 18. ure.

Gradiva

Nazadnje posodobljeno 07/03/2024