Starši

Pravica do zasebnega in družinskega življenja varuje različne vidike starševstva, vključno z vašo odločitvijo, da postanete starš ali ne, in vaš odnos z otrokom.

Vez, ki obstaja med vami kot staršem in vašim otrokom, tudi če ne živite skupaj, oblikuje vaše družinsko razmerje. Biološko in/ali pravno razmerje z otrokom ustvarja nove pravice in obveznosti tako za starša kot tudi za otroka – od pravice do vzajemnega uživanja družbe drug drugega, do obveznosti staršev, da prispevajo k preživnini za otroka.

Starševstvo ima različne vidike, ki so del človekovih pravic in ki jih te varujejo, na primer izbira, da starš postanete ali ne, pravno priznanje razmerja med starši in otroki in različne starševske pravice.

O tem razdelku

V tem razdelku lahko izveste več o pravnem priznavanju razmerja z otrokom, postopku posvojitve in različnih starševskih pravicah. Spoznate lahko, kako naj bodo vaši interesi uravnoteženi z interesi drugih, vključno z interesi otroka v primeru konflikta, in kako svoj odnos z otrokom lahko zaščitite.

Preberite več o:

Gradiva

Nazadnje posodobljeno 04/03/2022