Družina

Družina je osebno razmerje med dvema partnerjema, ali med staršem in otrokom, ki je dejansko ali pravno priznano. Človekove pravice varujejo tako pravico do vzpostavljanja in vzdrževanja teh odnosov, kot tudi pravico, da takih vezi ne vzpostavimo.

Družina in človekove pravice

Vsakdo ima v družbi določeno vlogo, ne glede na to, ali smo jo vzpostavili sami ali pa so jo vzpostavili naši starši. Prav tako skoraj vsak dan uporabimo besedo družina in se z družinskimi zadevami ukvarjamo.

Človekove pravice varujejo tesne osebne vezi (razmerja) med vami in vašimi družinskimi člani. To pravico poimenujemo pravica do zasebnega in družinskega življenja.

Toda kako dobro poznamo različne pravice in obveznosti, vključno s tistimi do drugih družinskih članov, ki jih imamo kot zakonec, starš ali otrok? Ali se lahko sami odločamo o vseh vprašanjih glede svojega reproduktivnega zdravja?

Pravica do zasebnega in družinskega življenja vključuje različne vidike, kot so:

  • vaša pravica do odločanja o vseh vprašanjih glede vašega reproduktivnega zdravja, vključno z vašo izbiro ne oblikovati družine
  • vaša pravica poznati svoj izvor
  • vaša pravica do oblikovanja družine, vključno s sklenitvijo zakonske zveze in vprašanji posvojitve
  • vaše razmerje s partnerjem ali zakoncem, vključno z zakonskimi pravicami in obveznostmi
  • vaš odnos z vašim otrokom, ko ste v vlogi starša, vključno s starševsko skrbjo
  • vaš odnos z vašim staršem, ko ste v vlogi otroka, vključno z vzdrževanjem odnosa z obema staršema

O tem Vodniku

Ta Vodnik pojasnjuje pomen pojma družine in situacije, ki lahko najpogosteje zadevajo vaše reproduktivne pravice, vaše zakonske ali starševske pravice in obveznosti, ali vaše pravice v vlogi otroka. Hkrati pojasnjuje, kako lahko različna dejanja v teh situacijah posegajo v vašo človekovo pravico do zasebnega in družinskega življenja.

Preberite več o:

Gradiva

Nazadnje posodobljeno 16/12/2022