Kakšne so moje obveznosti?

Jasno je, da s pravicami pridejo tudi obveznosti. V polju človekovih pravic vaše obveznosti izhajajo iz zelo osnovnega načela: če spoštujete druge, bodo tudi oni spoštovali vas.

Spoštovanje do drugih

Vaša odgovornost je, da spoštujete druge: tako ljudi okoli sebe, kot v splošnem tudi ostale člane družbe. Spoštovanje je sestavljeno iz več stvari: pomeni biti strpen, ne nepravično diskriminirati drugačnih, biti ustrežljiv in prijazen itd. Takšno ravnanje z drugimi bo v splošnem izboljšalo okolje v katerem živite svoje vsakdanje življenje.

Sorazmernost

Ko uresničujete svoje pravice, poskušajte spoštovati meje, kjer se začnejo pravice drugih. To ne pomeni, da ste bistveno omejeni ali da so vaše pravice manj pomembne. Lahko pa poskušate uravnotežiti svoje interese z interesi drugih, tako da lahko vsakdo mirno uživa svoje pravice.

primer Če se odločite, da boste svoje mnenje o družbeni ali politični zadevi izrazili na internetu, ne uporabljajte grdih izrazov in se ne poslužujte osebnih napadov.

Sodelovanje

Če ste se pritožili zaradi kršitve vaših pravic, ste v postopku dolžni sodelovati. Ob pritožbi zaradi kršitve človekovih pravic boste morali pogosto napisati uradno pritožbo v takšni ali drugačni obliki. Vaša naloga je, da čim podrobneje razložite okoliščine in vse, kar bi v zvezi z incidentom lahko bilo pomembno. Če institucije, ki obravnavajo vašo pritožbo, potrebujejo več informacij, je v vašem interesu, da jim jih priskrbite.

Nazadnje posodobljeno 07/02/2022