Ko ste obtoženi kaznivega dejanja, se imenujete "obtoženec", kazenska obtožba zoper vas pa bo obravnavana v kazenskem postopku. V fazi preiskave se lahko imenujete tudi "osumljenec".

Kot obtoženec v kazenskem postopku imate najširši nabor pravic in jamstev. Njihov namen je zagotoviti, da ne boste obsojeni zaradi vpliva in interesov nekoga drugega ali brez možnosti, da izpodbijate dokaze proti vam in predložite svoja pojasnila.  

Nekatere od teh pravic veljajo za celoten kazenski postopek. To ne pomeni le sodnih obravnav, temveč tudi del kazenskega postopka preden je zadeva poslana na sodišče. Primeri teh pravic so pravica do odvetnika, pravica do molka ali domneva nedolžnosti.

Pravica do poštenega sojenja

Pravica do poštenega sojenja vsebuje številne zahteve za poštenost kazenskega postopka. Te pravice večinoma zagotavljajo, da:

  • poznate kaznivo dejanje, ki ste ga obtoženi,
  • imate ustrezne možnosti za pripravo in predstavitev svoje obrambe ter izpodbijanje argumentov in dokazov tožilca,
  • vas nihče ne more prisiliti ali prevarati v priznanje, ki ga ne želite podati,
  • sodni postopek ni nerazumno dolg ter je dostopen in odprt za javni nadzor.

Kot obtoženec v kazenskem postopku imate tudi določene dolžnosti, ki jih morate izpolniti, da zagotovite poštenost sojenja. Te dolžnosti morajo biti izpolnjene, sicer pozneje morda ne boste mogli uveljavljati, da so bile vaše pravice do poštenega sojenja kršene.

Preberite več o pravicah in dolžnostih, ki vam zagotavljajo pošteno sojenje, ter o tem, kako se pritožiti, če menite, da so bile vaše pravice kršene.

Nazadnje posodobljeno 17/02/2022