Svoboda izražanja se lahko omeji, če oseba ali skupina, ki jo izvaja, krši pravice druge osebe ali skupine ali temeljne demokratične vrednote. Vse omejitve morajo biti zakonske in morajo biti izjema v posameznih primerih.

Uravnoteženje pravic

Javni govori, članki in druge oblike izražanja lahko resno škodujejo ali celo spodbujajo sovraštvo ali nasilje proti drugi osebi ali skupini. Zato je treba svobodo izražanja ene osebe ali skupine uravnotežiti s pravicami drugih. Svoboda izražanja se lahko omeji, če oseba ali skupina, ki jo izvaja, krši pravice druge osebe ali skupine ali demokratične vrednote družbe na splošno.

To velja tudi za svobodo dostopa do informacij. Na primer, uradniki obveščevalnih služb in zdravstveno osebje ne smejo razkriti informacij, ki so jih pridobili med opravljanjem svojih dolžnosti.

Merila za ocenjevanje

Kljub temu morajo biti vse omejitve svobode izražanja zakonite in morajo biti izjema v posameznih primerih. Zato morajo policija, sodišča, državne institucije in celo zasebna podjetja in organizacije dokazati, da je vsak omejevalni ukrep:

  • je določen z zakonom
  • zasleduje legitimen cilj
  • je potreben za zagotovitev tega zakonitega cilja in
  • je sorazmeren ter

Preberite več o različnih oblikah omejitev in merilih za ocenjevanje zakonitih omejitev:

Nazadnje posodobljeno 22/09/2023