Nosečnost in rojstvo otroka

Med nosečnostjo, porodom in po porodu imate pravico do dostopa in prejema potrebne medicinske pomoči. Ta pomoč mora biti v Sloveniji zagotovljena brezplačno.

Odločitev postati starš

Imate pravico do svobodne odločitve, ali želite postati starš ali ne. Če ste se že odločili in ste noseči, ta pravica vključuje tudi izbiro okoliščin, v katerih želite roditi.

Preberite več o dostopu do informacij o reproduktivnem zdravju in dostopu do varstva reproduktivnega zdravja

pomembno Nadomestno materinstvo v Sloveniji ni urejeno in ni dovoljeno. Preberite več o nadomestnem materinstvu.

Zdravniška pomoč in državno financiranje

V Sloveniji država v celoti financira zdravstveno varstvo med nosečnostjo in porodom, ki zajema potrebno zdravljenje:

  • za mater in plod med nosečnostjo
  • za mater in otroka med porodom v zdravstveni ustanovi (vendar ne doma)
  • za mater in otroka v poporodnem obdobju

Do dostopa in brezplačne zdravstvene pomoči imate pravico samo med porodom v pooblaščenih zdravstvenih ustanovah. Slovenska zakonodaja za porod na domu namreč ne predvideva brezplačne zdravstvene pomoči. Če torej ne želite roditi v zdravstveni ustanovi, kot je bolnišnica, ne morete zahtevati brezplačnega zdravstvenega varstva. Vendar pa ste v nesrečnem primeru zapletov med porodom doma upravičeni do nujne medicinske pomoči, ki jo financira država.

Prekinitev nosečnosti

Imate pravico do odločanja, ali želite prekiniti nosečnost, ne glede na razloge za tako odločitev. Vendar je ta odločitev lahko omejena z določenimi roki, odvisno od vaših okoliščin.

Preberite več o prekinitvi nosečnosti.

Do katerih kršitev človekovih pravic lahko pride?

Če med rojstvom otroka niste imeli dostopa do potrebne zdravstvene pomoči in ste bili do nje upravičeni, je bila morda kršena vaša pravica do zdravja. Tako bo tudi, če zdravniška pomoč ni bila zagotovljena pravočasno in kakovostno. V skrajnih primerih lahko odsotnost ustrezne zdravstvene oskrbe povzroči kršitev pravice do življenja.

Ker so vidiki vašega reproduktivnega zdravja tesno povezani z vašim zasebnim življenjem, lahko to povzroči tudi kršitev vaše pravice do zasebnega življenja.

Če je bila medicinska pomoč pri rojstvu otroka zavrnjena samo zato, ker pripadate skupini z določenimi značilnostmi, povezanimi z vašo raso, poreklom, verskim prepričanjem, politično pripadnostjo, spolno usmerjenostjo ali drugimi podobnimi razlogi, lahko to krši prepoved diskriminacije in neenakega obravnavanja.

Preberite več o zdravniški napaki in kako se pritožiti, ko so vam bile vaše pravice kršene.

Gradiva

Nazadnje posodobljeno 04/03/2022